Već više od pola stoljeća, Čakovec krajem srpnja i početkom kolovoza slavi Porcijunkulovo – središnju ljetnu manifestaciju u kontinentalnom dijelu zemlje. Stanovnici ovih krajeva i susjednih zemalja već tradicionalno podešavaju godišnje odmore kako bi posjetili Čakovec upravo kada gradom pršti pozitivna energija i mnogobrojni sadržaji.

Porcijunkulovo je zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata koji je vezan uz crkveni blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, povodom kojeg se 2. kolovoza svake godine upriličuje svečana procesija, sveta misa i središnje euharistijsko slavlje na čak tri jezika: hrvatskom, slovenskom i mađarskom.

Osim vjerskih, Porcijunkulovo nudi i brojne kulture, eno-gastronomske, obrazovne, glazbene i naravno, zabavne sadržaje. Stoga, nije ni čudno što svake godine ovaj tzv. “međimurski etno festival” posjećuje sve više i više ljudi. Ovogodišnje, 58. po redu, Porcijunkulovo trajat će šest dana, a održavat će se od 28. srpnja do 2. kolovoza 2022.

 

Iz godine u godinu publika traži nove i jedinstvene sadržaje, što motivira organizatore da svaki put manifestaciju ponovno osmisle, prošire i obogate novim iskustvima za posjetitelje. Novi i drugačiji koncept događaja, kao i svježe ideje, usklađeni su s potencijalom grada i mogućnostima provedbe tako velike manifestacije kao što je Porcijunkulovo. 

Tako je jedna od novina “Porcijunkulovski plac” koji će se prostirati po Trgu Valenta Morandinija i parkiću iza Gradske tržnice. Radi se o lokacijama gdje će biti smješteni izlagači i prodavači tradicijskih i prehrambenih proizvoda. Posjetitelji će tako moći kružno kretati kroz grad i iz prve ruke upoznati šarenilo Međimurja, autohtone suvenire, rukotvorine i mnoge druge tradicijske proizvode z lepog našeg Međimurja.

Čakovečko proštenje jedna je od onih manifestacija koja nudi sadržaje i zabavu za cijelu obitelj. Dok se najmlađi zabavljaju u lunaparku, oni malo stariji pak mogu uživati na koncertima u velikom jezeru podno Staroga grada, a i na novoj bini – Urban Parkiću, odnosno u Parku Rudolfa Kropeka. Urban Parkić će promicati čakovečki “urbani” štih, što ga čini idealnom lokacijom za sve ljubitelje domaće autorske glazbe i urbanih melodija.

Nemojte propustiti posjetiti etno festival Porcijunkulovo, upiti šarenilo sadržaja, upoznati priče “međimurskih umjetnika”, naučiti nešto novo i ponijeti najljepše uspomene s Ljeta na sjeveru Lijepe naše.