Porcijunkulovo – vjerski dio programa

Franjevačka svetkovina Gospa od Anđela ili Porcijunkula slavi se 2. kolovoza , a toga dana, prema učenju Crkve, vjernici mogu dobiti potpuni oprost. Ove se godine slavi 800 godina od prvog porcijunkulskog oprosta.

2. kolovoza 1208. godine u crkvici Svete Marije od Anđela u Asizu u Italiji, sveti je Franjo prema predaji doživio svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja slavi se liturgijski 2. kolovoza, posebno među franjevcima, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule – prema crkvici u kojoj se promjena zbila. Kapelica Porciunkola izgrađena je za vrijeme pape Liberija, a izgradili su je pustinjaci iz doline Josaphat koji su donjeli posmrtne ostatke iz groba Blažene Djevice Marije. Crkvica postoji i danas, a nalazi se unutar bazilike Svete Marije Anđeoske. Spomenutu baziliku dao je izgraditi papa Pio V. u 16. st., a papa Pio X. ju je kasnije uzdigao na čast papinske bazilike, te ona predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda. Prema predaji, radost oslobođenja od grijeha koju je tada osjetio, sv. Franjo je želio prenijeti na sve druge. Molio je tadašnjega papu Honorija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenitih kazni, što je papa i učinio 1216. godine. Kasnije je određeno da se potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela, koji se naziva i porcijunkulski oprost, može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza. Porcijunkulski oprost posebna je milost koju je papa zajamčio sv.Franji na njegov zahtjev.

Porcijunkulovo – vjerski dio programa

Duhovni sadržaji Porcijunkulovog u Čakovcu u organizaciji Franjevačkog samostana počinju trodnevnom duhovnom pripremom. U subotu 30. srpnja svetu misu u Crkvi sv. Nikole predvodit će fra Matija Koren i fra Ivan Bošnjak. Slijedi otvorenje Porcijunkulskog proštenja na Franjevačkom trgu uz kratki prikaz iz života sv. Franje u izvedbi Franjevačke mladeži Čakovec, te koncert dječjeg zbora sv. Nikole Čakovec i zbora mladih «Beate» iz Budinščine. Drugog dana trodnevice, u nedjelju 31. srpnja  nakon svete mise ma rasporedu je koncert duhovne glazbe koji će održati fra Miroslav Petrac, franjevac iz Zagreba. Ponedjeljak 1. kolovoz, treći dan trodnevice predviđen je za predstavljanje knjige fra Darka Teperta «Porcijunkulski oprost», u samoj crkvi, odmah nakon svete mise. Marijansko bdijenje predviđeno je u vremenu od 21.00 – 22-00 sati.

Na sam blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo, u utorak 2. kolovoza s početkom u 9.30 sati kreće svečana procesija, a središnju svetu misu od 10.00 sati predvodi mons. Ivica Petanjek, biskup Krčki.

2017-06-07T20:44:39+00:00

Facebook

Twitter

X